Waar in Nederland mag je met de camper langs de weg overnachten?

Met de camper langs de weg overnachten in Nederland is in veel gevallen een stuk goedkoper en makkelijker dan het uitzoeken van een camping. Het geeft je ook meteen de gelegenheid op de mooiste, minder toeristische plekken te parkeren en op unieke plekken wakker te worden. Maar waar in Nederland mag je met de camper eigenlijk langs de weg overnachten?

Voordelen van langs de weg overnachten

Overnachten langs de weg heeft een aantal enorme voordelen. Campings kennen vaak geen 24 uur check-in, dus het geeft meer vrijheid qua aankomsttijd. Daarnaast heb je niks te maken met volgeboekte campings en geeft het meer rust. Even snel de camper langs de weg parkeren kan de ideale oplossing zijn voor een korte overnachting. Je kan gratis overnachten en ’s ochtends meteen weer op pad.

n-Nederland-langs-de-weg-overnachten

En niet te vergeten, de nadelen

De camper voor een nachtje langs de A2 zetten kent helaas ook nogal wat nadelen. Veilig is het allereerst natuurlijk niet. Ook kun je het gemak van een toiletgebouw in de buurt en een babbeltje met de buren wel vergeten. Maar het grootste nadeel is nog wel dat je niets buiten de camper kunt zetten, zoals een stoeltje en een tafeltje.

Waar mag je met de camper overnachten?

Helaas is je camper langs de weg parkeren om te overnachten in Nederland over het algemeen niet toegestaan. Iedere gemeente heeft eigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin is opgenomen of je ergens mag overnachten. Helaas staat er vaak dat overnachten binnen die specifieke gemeente verboden is en dus beboet zal worden. In sommige gevallen mag overnachten wel, maar mag je overnachting niet lijken op kamperen. Oftewel, geen gezellig stoeltje voor je camper. Een aanrader is het dus niet om een nachtje in je camper te overnachten op een ‘niet-camping’.

in Nederland langs de weg overnachten

Wat kan je wel doen?

Ik kan me voorstellen dat er, net als bij veel Nederlandse wetgeving, een grijs gebied bestaat. Lees hiervoor ook het artikel ‘Jezelf uitschrijven na 8 maanden in het buitenland‘.

Je camper parkeren langs de snelweg wekt natuurlijk direct de indruk dat je erin aan het overnachten bent. Maar waar niemand iets op aan kan merken is als jij je camper in de straat parkeert. Volgens de Nederlandse wet is alleen het overnachten direct strafbaar. En nu wil ik je niet bemoedigen om direct de wet te overtreden, maar wie ziet er nu of jij in de camper bent of niet? Ik heb nooit problemen gehad met het parkeren van de camper in een woonwijk, zolang het er niet uit ziet alsof je er woont. Hou deuren en ramen gesloten, maak geen lawaai en laat het er zo uitzien alsof je camper er gewoon leeg geparkeerd staat.

Vooralsnog zou ik overnachten op plekken anders dan de aangewezen camperplekken niet aanraden. Je loopt het risico op een boete van € 140,- plus € 9,- administratiekosten, kunt niet recreëren en is alles behalve veilig. Gelukkig zijn er in Nederland meer dan 150 locaties waar je met je camper wel legaal en gratis mag overnachten.

Lees ook dit artikel over het gratis kamperen in Nederland voor meer tips.

Zou jij het risico durven nemen om een nachtje in een woonwijk te overnachten?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *