De blauwe parel van Marokko, Chefchaouen. Een must see. –

Chefchaouen staat bekend als de blauwe parel van Marokko en daarmee ook meteen als meest fotogenieke bestemming van Afrika. Dit kleine stadje met ongeveer 45.000 bewoners heeft mijn hart gestolen en behoort inmiddels tot mijn favoriete plekken ooit bezocht. Een must see dus. Lees hier waarom ik vind dat je Chefchaouen moet bezoeken en mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden.

Waarom is Chefchaouen blauw?

Men zegt dat Chefchaouen blauw is vanwege de komst van Joodse vluchtelingen uit Granada in 1494. Blauw is een belangrijke kleur in het Jodendom en beschermt de gebouwen tegen hitte. Helaas is de realiteit enigszins anders. Rond 1930 werd de kleur inderdaad geïntroduceerd door de Joden, zij schilderden de huizen wit, maar de deuren en kozijnen blauw. Chefchaouen is in de afgelopen 15 jaar zeker blauwer geworden dan dat de stad ooit eerder was. Desalniettemin een prachtig aanzicht!

Chefchaouen
Chefchaouen

Chefchaouen als dagtrip

Vanuit Fez en Tanger is het mogelijk een dagtrip naar Chefchaouen te boeken. Superleuk, maar neem liever wat meer tijd. Dit blauwe stadje is vrij goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar voor je het weet zit je 8 uur (2 x 4 uur) in een tourbus vanaf Fez. Ten opzichte van Fez is Chefchaouen een echte oase van rust en verdient daarmee meer tijd naar mijn mening. Boek hier dus zeker een overnachting!

Dwaal door de medina

Zo’n medina als die van Chefchaouen vind je nergens anders, de oneindige blauwe straatjes geven je het idee op wolken te lopen. Het stadje is niet groot en dus loop je ook snel de medina weer uit. Vooral erg leuk om foto’s te maken in de tientallen, prachtige straatjes. Wist je dat er zelfs een straatje is waar je 5 dirham betaalt voor een foto?

Maak een wandeling naar de Spaanse moskee

Het centrale plein van Chefchaouen heet Plaza Uta el-Hammam, vanaf daar is het ongeveer 30 minuten wandelen naar de Spaanse moskee. Deze moskee is niet meer in gebruik, maar bied je een prachtig uitzicht over de stad. De wandeling brengt je langs de rivier die door de stad loopt waar je vrouwen hun kleding kunt zien wassen. Onderweg kun je natuurlijk ook even gaan zitten voor een vers kopje muntthee.

Chefchaouen
Het uitzicht vanaf de Spaans moskee

Maak een trip naar de Akchour watervallen & God’s bridge

Vanuit Chefchaouen zijn er meerdere mogelijkheden om een begeleidde tour te boeken naar de Akchour watervallen en God’s brug. Maar ook kun je op eigen gelegenheid deze prachtige plek bezoeken. Vanaf de blauwe parel is het ongeveer 45 minuten rijden naar Akchour, een Grand Taxi kost je voor deze rit ongeveer 25 dirham. Bij aankomst zullen diverse locals zichzelf aanbieden als gids. Naar mijn mening niet noodzakelijk, want de route staat best goed aangegeven. De kleine waterval en God’s brug liggen ongeveer 2 uur hiken van elkaar vandaan, de grote waterval is nog een uur langer doorlopen. Naar mijn mening beiden de moeite waard.

>> Benieuwd wat ik uitgaf tijdens mijn reis? Klik hier!

Eten in Chefchaouen

Op het Plaza Uta el-Hammam kun je terecht voor allerlei lekkernijen, vooral de authentieke Harira (kikkererwtensoep) moet je eens proberen! Daarnaast heeft het Clock Café, wat oorspronkelijk alleen in Fez zat, zich uitgebreid naar o.a. Chefchaouen. Zij bieden niet alleen heerlijk eten op meerdere locaties, maar hebben ook regelmatig live muziek of andere evenementen.

Zou jij Chefchaouen bezoeken als je in Marokko was?


Goed voorbereid op reis ga je met de reisgids van National Geographic.


Deze blogpost bevat affiliate links

>