Reizen met BlaBlaCar, is dat wel veilig?

Tijdens mijn wereldreis ben ik op zoek gegaan naar alternatieve manieren van reizen. Zo sliep ik weken op banken, stak ik mijn duim omhoog langs de weg, doorkruiste ik landen met de bus en deelde ik de benzinekosten met de bestuurder.

blabla car

Veel mensen kennen BlaBlaCar nog niet of zijn er sceptisch over, omdat ze denken dat het niet veilig is. Jaren na mijn wereldreis gebruik ik nog steeds regelmatig BlaBlaCar, zoals ook te zien is in de vlog over Barcelona/Gerona. Hierbij mijn ervaringen met BlaBlaCar…

Wat is BlaBlaCar?

BlaBlaCar is een soort digitale Carpooldienst. Met de app kun je op zoek gaan naar mensen die jouw traject ook af moeten leggen, zodat je met hen kunt meereizen. Het begin en eindpunt van de rit staan al vast, maar na een reservering kun je contact hebben met de chauffeur om eventueel een ander punt voor te stellen. Ook de prijs is een vast gegeven, tussen sommige steden worden er wel tientallen ritten per dag aangeboden. De ene rit is duurder dan de andere.

Zo kies je jouw rit

Jouw keuze kan afhankelijk zijn van meerdere aspecten. Zo kan de chauffeur namelijk ook aangeven of je mag roken in de auto, huisdieren of bagage mee mag nemen, er muziek word gedraaid tijdens je reis, of de chauffeur open staat voor een babbel en welke talen hij/zij spreekt. Mocht je hier niet teveel waarde aan hechten, maar wil je gewoon van A naar B komen, dan kan je kiezen voor de goedkoopste rit of de dichtstbijzijnde ophaalpunt.

Hoe werkt het?

De app BlaBlaCar is gratis te downloaden en je maakt een profiel met duidelijke foto, e-mailadres e.d. aan. Je vult je gewenste rit in, gespecificeerd op adres met datum en tijd en op basis hiervan stelt BlaBlaCar de opties voor. Je ziet direct een foto van de chauffeur met beoordelingen, de rit met datum en tijd en de mogelijkheid tot roken, bagage, huisdieren, beschikbare plekken, type auto, aantal zitplaatsen en de prijs daarvan per stuk. Na het boeken van een rit ontvang je direct het mobiele nummer van de chauffeur en kunnen jullie dus zonder BlaBlaCar communiceren. Bespreek eventueel een andere opstapplaats of vraag om ruimte voor bagage. Hou er rekening mee dat je via PayPal of Creditcard moet betalen na je afgelegde rit.

Mijn ervaringen

BlaBlaCar is erg divers, zo zijn er mensen die het puur doen om een zakcentje bij te verdienen en dus niet met je willen praten. Ze zeggen ‘hoi’ en ‘doei’ en daar blijft het soms bij, ook die zitten ertussen. Ik heb ook meegemaakt dat er nog 2 anderen mensen meereden en een hond en dat we met een boel koffers en tassen én hond op de achterbank zaten. Vrij krap, maar een enorm gezellige rit. En in Barcelona troffen we een Ryanair steward die maar niet uitgepraat raakte over z’n werk. Er zijn zelfs mensen die de rit van en naar werk erop zetten en iedere dag dezelfde mensen meenemen.

BlaBlaCar in Barcelona

Conclusie

BlaBlaCar is naar mijn idee een veilige manier van reizen. Zo is er tegenwoordig de ‘Ladies Only’ optie, waar je dus als vrouw niet met een man mee hoeft te reizen. Verder werkt het vergelijkbaar aan Uber, met een digitaal boekingssysteem en beoordelingen. Als je Uber vertrouwt kun je BlaBlaCar ook wel vertrouwen! Tevens kun je BlaBlaCar door heel Europa gebruiken, werkt het ook last minute en is het, naar zeggen van de organisatie, 75% goedkoper dan de trein!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *