Beleggen is een woord dat ik altijd direct associeer met mannen in mooie pakken. Maar iedereen belegt tegenwoordig. En terecht, want sinds sparen op je spaarrekening niets meer oplevert zoeken we alternatieven. Ik leg je graag uit hoe je begint met beleggen.
Wat is beleggen?
Beleggen is het investeren van geld in de hoop dat het in de loop der tijd meer waard wordt. Je kunt beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of in crypto currency zoals bitcoins. Met beleggen weet je dat je geld meer waard kan worden, maar ook minder. Je kunt hiervoor voorspellingen in de gaten houden.

Sparen
Geld sparen via de bank levert al een tijdje niets meer op en door inflatie wordt geld op de spaarrekening steeds minder waard. Natuurlijk is het altijd een goed idee om geld op je spaarrekening te hebben staan, maar voor de rente hoef je het niet te doen. Kun je wat missen van je spaargeld? Dan is beleggen een goede optie om te investeren in de toekomst.
Ondernemen
Als ondernemer loop je een aantal risico’s: o.a. de kans op arbeidsongeschiktheid en geen pensioenopbouw. Je moet er zelf voor zorgen dat deze tijden zonder inkomen gedekt zijn. Een gedeelte daarvan reken je door in je uurtarief en zet je opzij voor als je het nodig hebt. Soms is dat niet voldoende en dan is het goed om te weten dat je nog ergens anders geld in hebt geïnvesteerd. Maar uiteraard kun je ook beginnen met beleggen, omdat je spaart voor een eigen chalet, net als ik.

Verschillende methodes
Er zijn dus verschillende methodes om te beginnen met beleggen. De meeste populaire zijn aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed en crypto currency zoals bijvoorbeeld bitcoins. Hieronder leg ik de vier verschillende opties kort voor je uit.
Aandelen
Bij het beleggen in aandelen koop je als het ware een deel van een bedrijf. Dit doe je, over het algemeen, omdat het goed gaat met dat bedrijf. Dat betekent dat je kunt meeprofiteren van de winst en je uiteindelijke aandeel ook weer met winst kunt verkopen. Het is ook mogelijk dat de waarde van een aandeel daalt als het minder goed gaat met de onderneming. Dit is niet de makkelijkste manier als je wilt beginnen met beleggen, omdat er veel onderzoek voor nodig is.
Obligaties
Op de beurs (waar je ook aandelen) koopt, kun je ook obligaties kopen. Hier leen je geld uit aan een bedrijf en ontvang je daarover ieder jaar rente. Aan het eind van de looptijd zal de lening volledig worden afgelost. De waarde van obligaties kan echter fluctueren.
Beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds is een door experts beheerde mandje waarin de inleg van verschillende beleggers wordt samengevoegd. Het bedrag dat jij wilt beleggen wordt dan in één keer verdeeld over alle beleggingen in het mandje. Deze mandjes hebben vaak een bepaald thema en je kunt dus in één keer investeren in verschillende bedrijven die jij interessant vindt.
Vastgoed
Vastgoed is een manier van beleggen die mij erg aanspreekt. Je koopt hierbij een pand om deze te verhuren. Zoals een huurwoning of winkel. Je inkomsten komen dan uit huur. Als de huurder vertrekt loop je het risico op een lege woning. Dit zou ik dus ooit willen doen met verschillende vakantiewoningen.
Crypto
Crypto is een digitale munteenheid die in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Voornamelijk de Bitcoin is enorm in waarde gestegen. De kracht van Bitcoins zit hem in de toegankelijkheid zonder bank of tussenpersoon. Voor het opslaan van deze cryptocurrency heb je een Bitcoin wallet nodig. Zo’n digitale portemonnee is een soort bankrekening waar je jouw digitale valuta op kan slaan. Naast Bitcoins zijn er nog honderden andere crypto eenheden, bekijk ook eens de deze LiteBit review bijvoorbeeld.
Een aantal tips
- Beleggen doe je voor de langere termijn, verwacht dus niet binnen een paar maanden resultaat
- Het is verstandig om te beleggen met geld wat je niet nodig gaat hebben in de komende 3 jaar
- Je beleggingen kunnen natuurlijk ook minder waard worden, het neemt dus risico’s met zich mee
- Start niet met beleggen om rijk te worden
Wil jij beginnen met beleggen? Laat me dan eens weten wat jij een goede tactiek vindt.
Dit artikel is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking.