Een verblijf via Airbnb geboekt? Vraag nu je servicekosten terug.

Airbnb is inmiddels uitgegroeid tot het go to platform als het gaat om overnachtingen. In plaats van het boeken van een hotel kiezen velen ervoor om te blijven bij een local op de meest unieke plekken. Helaas heeft Airbnb in de afgelopen jaren niet helemaal eerlijk gehandeld. Dat betekent dat je nu de teveel betaalde servicekosten kunt terug krijgen. Als je vaak met Airbnb hebt gereisd kun je vaak wel tot honderd euro servicekosten terugvragen.

Wat is Airbnb?

Airbnb is een website waar iedereen zijn kamer, huis, kampeerplek of bed op kan adverteren. De verhuurder kan een grote keten zijn, maar ook een particulier die wat centen bij wil verdienen. Op Airbnb vind je dus de meest uiteenlopende verblijven voor iedere prijs. In de afgelopen 10 jaar heb ik meer dan 50 accommodaties geboekt via dit platform. En ik vind het nog steeds een te gekke manier van het boeken van een verblijf.

Waarom krijg je servicekosten terug?

Airbnb brengt servicekosten in rekening bij iedere boeking die er plaatsvindt via de website. Zowel voor jou, als huurder, als voor de verhuurder. Logisch zul je denken, wat Airbnb moet er natuurlijk ook wat aan verdienen. Maar het is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan om deze servicekosten bij beide partijen in rekening te brengen.

airbnb servicekosten terugvragen

Verrassing!

Buiten dat het niet mag heb ik het zelf ook als vervelend ervaren. Je ziet op Airbnb namelijk in het overzicht wat een potentieel verblijf te gaat kosten, maar als je doorklikt komen daar dus nog kosten bij. Allereerst de schoonmaakkosten en als je pech hebt ook nog een paar tientjes servicekosten. En dat dus niet alleen voor jou, maar ook voor de verhuurder. En deze ook wel bemiddelingskosten genoemd mogen dus niet aan huurder én verhuurder gevraagd worden.

Op 9 maart 2020 deed de rechter uitspraak

In maart vorig jaar besloot de rechter dat deze manier van zaken doen volgens artikel 7:417 Lid 4 niet is toegestaan. Hiermee heeft de rechter Airbnb verplicht om de servicekosten terug te betalen aan zijn klanten. De vordering lees je hier.

Wat nu?

Nu is het zaak dat zoveel mogelijk mensen aanmelden dat ze teveel servicekosten hebben betaalt. De kogel is nog niet door de kerk, maar zoals het nu uitziet ga je deze waarschijnlijk terug krijgen. Er zitten inmiddels meerdere claimbureaus op deze zaak die gedupeerde helpen. Het is dus nog even afwachten, maar intussen kun jij al wel je claim indienen en je voorbereiden op wat waarschijnlijk komen gaat. Voor een gemiddeld verblijf is dit al snel €250,- en zijn er ongeveer 1 miljoen mensen gedupeerd. Van deze 1 miljoen hebben slechts 31.000 zich aangemeld.

Hoe vraag je de Airbnb servicekosten terug?

Om je Airbnb servicekosten terug te vragen ga je als volgt te werk:

  1. Log in op je Airbnb account en klik bovenin in het menu op ‘Reizen’
  2. Ga naar afgeronde reizen
  3. Klik stuk voor stuk iedere reis aan en download de bijbehorende facturen
  4. Tel alle servicekosten bij elkaar op
  5. Start je claim

Dien je claim in!

En als je net als ik regelmatig met Airbnb op pad gaat kun je wel tot honderd euro terug krijgen. Kun je weer leuk gebruiken voor een volgende reis!

Heb jij servicekosten bij Airbnb al terug gevraagd?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *