5 minder leuke dingen aan het leven van een freelancer

Je kent ze wel, die ondernemers die altijd maar bezig zijn met leuke dingen. Het lijkt wel hun leven alleen maar bestaat uit lol. Ook het ondernemen, of freelance werken kent zijn mindere kanten.

minder leuk ondernemen

Ik doe niets liever dan werken en reizen en ga met veel plezier iedere dag aan de slag. Om toch de realiteit erin te houden wil ik laten zien dat er meer is dan lol, feest en gezelligheid.

1. Betalingen

Het wettelijke betalingstermijn van offertes van 30 dagen zou je kunnen beschouwen als je salaris. Maar in het geval van een loondienst baan ontvang je je geld altijd op dezelfde dag en tijdstip, dat is bij het werken als freelancer anders. Buiten dat er nooit een vast patroon in je financiën zit, betalen opdrachtgevers vaak niet op tijd. Zo kan het zijn dat je na 40 dagen er toch zelf op uit moet.

2. Tot het gaatje

Ondernemen in diensten heeft veel te maken met handel. Althans, dat willen opdrachtgevers vaak. Zo komt het maar zelden voor dat klanten mijn offertes de eerste keer accepteren. Ze vinden altijd wel een reden om te proberen de prijs omlaag te krijgen, door diensten te schrappen of gewoon weg proberen af te dingen. Keer op keer vertel ik dat mijn prijs een vaste prijs is.

3. Administratie

Gelukkig ben ik niet de enige ondernemer die dit een minder leuke taak vindt.
Voor ieder uur en iedere euro moet ik verantwoording afleggen. En geloof mij, ik vergeet ook wel eens iets. Helaas is daar binnen de administratie maar weinig ruimte voor. Het uitbesteden van je administratie is hierin de beste oplossing!

minder leuk ondernemen

4. Verantwoordelijkheid

Als freelancer ben ik de enige in dienst, dat betekent dat ik alles zelf doe. Administratie, marketing, mijn website, blog, socials en dat allemaal naast mijn PR-werkzaamheden. De gene die denkt dat ik 5 dagen per week voor klanten bezig ben heeft het goed mis. Ik ben verantwoordelijk voor het op tijd doorsturen van mijn betalingen, het reserveren van marketingruimtes én het benaderen van de pers.

5. Niet direct actie kunnen ondernemen

Ik kan als ondernemer in al mijn werkzaamheden veel creativiteit kwijt (behalve mijn belasting). Zo kan ik tijdens vergaderingen wel 5 nieuwe ideeën opperen om het jubileum van een reisbureau te vieren en kan ik niet wachten om hiermee aan de slag te gaan. Helaas hebben opdrachtgevers dan vaak tijd nodig om hier over na te denken en kunnen ze weken daarna er nog op terug komen. Dan is mijn creatieve wervelwind alweer gaan liggen.

Dit zijn mijn 5 minder leuke dingen aan ondernemen. Toch weegt dit niet op tegen de voordelen en zul je mij nog wel even zien stoeien met betalingen en administratie.

Wat vind jij minder leuk aan ondernemen?

>