Recept: de echte Israëlische hummus

Israël, het land wat ik ieder jaar bezoek, omdat ik er familie heb wonen. Eigenlijk had ik nu op het punt gestaan om erheen te vliegen, net na het Joodse paasfeest. Maar net als velen van jullie zijn mijn reisplannen voor de komende tijd uitgesteld of geannuleerd. Voor mij wel het ideale moment om de keuken in te duiken en een stukje Israël naar huis te halen. Mijn recept voor de echte Israëlische hummus vind je hier! En dan maar duimen dat we snel weer op pad mogen.

Waar komt hummus vandaan?

Waar hummus zijn oorsprong vindt is tot op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk, maar het is populair in het hele Midden-Oosten. Ook in Nederland zijn we inmiddels helemaal gek op hummus, je kunt in de supermarkt wel meer dan 15 soorten vinden. Met rode biet, pesto en bijvoorbeeld pompoen. Omdat de meeste supermarktvarianten minder dan 50% kikkererwten bevatten mogen ze eigenlijk de naam hummus niet meer dragen. Daarom hier het recept zoals deze in Israël wordt gemaakt.

Ingrediënten

  • 400 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 scheut olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Citroensap van een halve citroen
  • Zout naar smaak
  • Optioneel: peterselie, komijn en paprikapoeder
israëlische hummus recept
Israëlische hummus

Instructies

  • Week de kikkererwten een nacht in een grote kom met koud water
  • Spoel ze vervolgens schoon en laat goed uitlekken
  • Kook de erwten in een grote pan met voldoende water circa 2 tot 3 uur tot ze zacht zijn geworden
  • Laat wederom uitlekken en even afkoelen
  • Pureer de kikkererwten en ongeveer de helft van de tahin fijn met de keukenmachine
  • Voeg geleidelijk steeds kleine beetjes water toe, om de pasta smeuïg te maken
  • Vergeet niet tussendoor te proeven 😉
  • Pers de knoflook en voeg deze samen met de overige tahin, citroensap, olijfolie en zout toe.
  • Hoe langer de machine draait, hoe kleiner de kans op stukjes natuurlijk
  • Schep de hummus uit de keukenmachine en garneer eventueel nog met de peterselie, komijn en paprikapoeder

Serveer de Israëlische hummus met warme pitabroodjes en enjoy!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: