Hoe bereid je je voor op een netwerkevent; 8 tips

Je kent het wel, je hebt je aangemeld voor een netwerkborrel, maar hoe dichterbij het komt, hoe spannender je het vindt en eigenlijk helemaal niet weet hoe je het aan gaat pakken, laat staan wat je aan moet doen. Ik geef je 8 tips voor je voorbereiding van een netwerkevent.

1. Wat doe je aan?

Het is goed dat je er altijd even bij stil staat wat je aan doet naar een formele bijeenkomst, al hoef je er geen uren tijd aan te besteden. Mijn tip is om even door de foto’s van het evenement heen te kijken en een beetje van de sfeer te proeven. Dit is niet alleen belangrijk bij het kiezen van de outfit, maar ook voor een introductie, pitch of andersoortige eerste kennismaking. Mannen zijn op netwerkevents vaak in pak of in ieder geval in een overhemd, dus volledig casual loop ik nooit graag naar binnen. Met een colbert of een blouse ben je altijd safe! Daaronder kun je altijd een simpel T-shirt dragen, maar vermijd een te informele look, zoals een ripped jeans met een bandshirt bijvoorbeeld.

2. Zoek de organisator op op LinkedIn

Ik ben van mening dat netwerken ook goed vanaf thuis kan en bij het aanmelden voor een event zelfs dan al begint. Ik heb meegemaakt dat ik opdrachten heb binnen gehaald nog voor ik bij de netwerkevent naar binnen liep. Zo hoeft de organisatie maar net op zoek te zijn naar een fotograaf, grafisch vormgever of business coach als jij je aanmeldt. Verstandig is het dus zeker om de organisator van het evenement alvast op LinkedIn toe te voegen en een berichtje te sturen dat je je hebt aangemeld voor zijn/haar netwerkgelegenheid.

3. Bereid je reis van te voren voor

Je krijgt maar 1 kans om een eerste indruk te maken, kom dus op tijd! Een professionele houding kan al worden opgemaakt voordat je iemand überhaupt hebt ontmoet. Soms zijn er netwerkevents met inloop, maar regelmatig kun je ook aanwezig zijn bij een diner of krijgt iedereen de mogelijkheid om te ‘pitchen’, vertrek eventueel een half uurtje eerder van huis.

netwerkevent voorbereiding
Een netwerkdiner

4. Stel jezelf een doel

Borrels, diners en bijeenkomsten kunnen druk zijn, waardoor je misschien langer met dezelfde persoon aan een tafel blijft staan. Daar is natuurlijk verder niks mis mee, als je denkt daar een goede connectie of mogelijk een opdracht aan over te houden. Maar maak het jezelf niet te makkelijk door daar gewoon maar te blijven staan, je bent er ten slotte toch met een missie! Het doel om bij ten minste 5 mensen te pitchen, maar ook actief naar hun pitch te luisteren en daarna het gesprek aan te gaan, moet zeker lukken! Doelen stellen is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding voor je netwerkevent.

5. Denk aan je elevator pitch

De elevator pitch is een korte introductie waarin je jezelf of je idee vertelt. Elevator pitch staat voor liftpraatje. Als je bij een potentiële klant of werkgever in de lift zou staan, wil je hem of haar snel je toegevoegde waarde duidelijk kunnen maken. Een elevator pitch is belangrijk, omdat je natuurlijk zelfverzekerd over wilt komen als jij je jezelf voorstelt of iemand vraagt wat je doet. Als je dan alleen maar antwoord “Uuhm, iets met mensen”, scoor je uiteraard geen punten.

6. Don’t oversell

Uiteraard is het aangaan van een gesprek op een netwerkborrel om wederzijds informatie uit te delen en te kijken of jullie elkaar kunnen helpen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat er altijd mensen bij zitten die het alleen maar over zichzelf kunnen hebben. Ze vragen wat je doet, maar reageren aan het einde van je zin toch weer uit eigen belang en proberen hun eigen product of dienst aan de man te krijgen. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat je dit moet vermijden, omdat verkoop toch gaat om een stukje identificatie en je dat niet voor elkaar krijgt om toch alleen over jezelf te praten.

7. Stel open vragen

Om door te gaan waar ik was gebleven bij tip nummer 6, adviseer ik je open vragen te stellen. Open vragen zijn de beste manier om de meeste informatie bij iemand los te krijgen en geeft je gesprekspartner de mogelijkheid gepassioneerd over zijn/haar onderwerp te vertellen. Je kunt tijdens je voorbereiding alvast wat open vragen opschrijven die je handig lijken voor tijdens het netwerkevent.

netwerkevent voorbereiding
Actief luisteren naar andermans pitch

8. Voeg je nieuwe connecties toe

Je hebt je best gedaan en gaat met een tevreden gevoel weer naar huis! Met deze laatste tip weet je zeker dat je nieuwe connecties je niet zullen vergeten. Diezelfde avond of de dag erna ga je mensen opzoeken op LinkedIn en voeg je ze toe als connectie met daarbij een klein begeleidend berichtje met een persoonlijke tekst. Het beste is om hierbij te refereren naar het evenement of gewoon een berichtje dat het fijn was kennis te hebben gemaakt en je uitkijkt naar een mogelijke, nieuwe ontmoeting. Belangrijk hierbij is dat je er niet te lang mee wacht, omdat je nieuwe netwerk na een week alweer met nieuwe dingen bezig is.

>> Lees hier ook waarom het belangrijk is om een netwerk op te bouwen

Heb jij nog tips voor de voorbereiding voor een netwerkevent?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Hoe bereid je je voor op een netwerkevent; 8 tips”