PR voor je blog? 4 tips voor succesvolle publiciteit

Er zijn honderden manieren om een blog succesvol te maken, PR is er daar een van. PR staat voor Public Relations en betekent kortweg publiciteit op externe kanalen. En het mooie ervan is dat het je alleen maar tijd kost en dus geen geld. Ook op zoek naar meer naamsbekendheid voor je blog? In dit artikel leg ik je uit wat jij zelf kunt doen voor publiciteit van je blog.

Als je begint met PR is het van belang dat je weet wie je doelgroep is en hoe deze moeten worden aangesproken. Een mamablog heeft een andere doelgroep dan een techblog en wordt waarschijnlijk ook op een andere manier aangesproken. Daarna is het doel om je in de schijnwerper te zetten bij de meest relevante kanalen.

publiciteit blog
PR voor je blog

Je socials

De eerste stap is om te kijken naar je eigen kanalen, oftewel owned media. Een reisblogger zal veel hebben aan een Instagram account met mooie foto’s, maar een zakelijke blog kan meer hebben aan bijvoorbeeld LinkedIn. Kijk kritisch naar je niche, doelgroep en manier van communiceren om daar het juiste platform mee te combineren.

Gastbloggen

De makkelijkste manier van PR voor je blog is gastbloggen. Bij een gastblog schrijf je dus een artikel voor een relevante, andere blog of je laat jezelf interviewen. Belangrijk bij een gastblog is dat je zorgt voor een link naar je eigen website en deze duidelijk vermeld in het artikel. Een gastblog is niet alleen goede PR voor je blog, maar ook erg belangrijk voor je SEO score. Je kunt zelf op zoek gaan naar relevante websites, lid worden van diverse Facebook groepen of deze website in de gaten houden.

Benader media

Je zult begrijpen dat je blog erg groot moet zijn voordat kranten en tijdschriften je artikel oppakken. Dat betekent dat je er zelf op uit moet en de stoute schoenen aan moet trekken. Media kunnen het door jou geschreven artikel publiceren, maar die kans is erg klein. Beter is om je te richten op algehele publiciteit die echt relevant is voor je doelgroep. Zo benaderde ik de Kampioen met mijn verhaal over winterkamperen en waren ze direct enthousiast. Dat resulteerde in Meet Me At The Beach in het tijdschrift van de ANWB!

>> Download hier mijn e-book ‘Met succes de media benaderen’

anwb portugal

De Facebook groep RuM

Op Facebook is er een groep waar journalisten oproepen plaats voor interviewkandidaten. Mocht er, een voor jou, relevant onderwerp voorbij komen dan kun je daarop reageren en jezelf kort voorstellen. De journalist kiest vervolgens de beste reactie en jouw verhaal wordt vervolgens on- of offline gepubliceerd. Vergeet bij een online artikel niet te linken naar je website. Dat betekent natuurlijke supergave PR voor jouw blog!

Wist jij dat ik naast blogger PR-deskundige ben?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “PR voor je blog? 4 tips voor succesvolle publiciteit”