10x wat te doen in Lissabon

Dat ik Portugal als mijn tweede huis beschouw is geen nieuws meer. Naast dat ik er een jaar heb gewoond bezoek ik de hoofdstad nog regelmatig voor een stedentrip. Hier lees je mijn 10 favoriete bezigheden in Lissabon.

1. Skip het Praça de Comércio

Het meest iconische plein van Lissabon. Maar zeg nu eerlijk, het eten is er niet beter dan een de andere kant van de stad en zeker niet goedkoper. De keren dat je er drugs wordt aangeboden is niet meer op 2 handen te tellen en Lissabon heeft leukere, kleinere, gezelligere pleinen dan het Praça de Comércio. Een drankje doen op bijvoorbeeld het Praça Luís de Camões brengt je meer in lokale sferen, maar struin vooral rond op zoek naar locals.

lissabon bezienswaardigheden

2. Bezoek de Torre de Belém

Deze prachtige toren is een van de meest bekende bezienswaardigheden van Lissabon. De toren diende oorspronkelijk als fort, maar heeft inmiddels meerdere functies gehad. Hij is gebruikt als vuurtoren, ceremoniële toegangspoort en zelfs als gevangenis, maar inmiddels staat de toren leeg en is hij open voor bezoek. Bijzonder is dat de Torre de Belém oorspronkelijk in het midden van de Taag stond, maar vanwege een grote aardbeving deze nu praktisch aan de oever ligt.

3. Padrão dos Descobrimentos

Op directe loopafstand van de Torre de Belém vind je het monument Padrão dos Descobrimentos. Dit monument herdenkt alle ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld wilde verkennen. Het heeft de vorm van een enorm schip, met op volgorde de meest invloedrijke ontdekkingsreizigers uit die tijd uitkijkend over de Taag.

4. Huur een step

Een echte fan van deze elektrische stepjes ben ik eigenlijk niet. Een e-step is natuurlijk erg duurzaam tegenover een autorit. Maar aangezien de step niet op de openbare weg mag is het eerder een vervanger van lopen. De stoep ligt vaak bezaaid met stepjes en vanwege de typerende, ongelijke straten in Lissabon niet altijd handig. Maar het geasfalteerde stukje tussen Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos is best leuk om te doen als je de stepjes eens wilt uitproberen.

doen lissabon

5. Castelo de São Jorge

Het Kasteel van Sint Joris, dit is het bekendste kasteel van Lissabon. Het ligt op de hoogste heuvel van de stad en kijkt uit over de brede Taag. Vanwege dezelfde aardbeving is het kasteel niet meer volledig intact. Loop je niet warm voor een stukje geschiedenis? Dan is het kasteel wel je bezoek waard vanwege het adembenemende uitzicht over de gehele stad. Naar aanleiding van dit uitzicht wisten wij bijvoorbeeld de diverse Foodhallen van Lissabon te lokaliseren. Bijzonder is dat er middenin een normale straat, in een gebouw zich een lift bevindt die je een heel aantal trappen kan besparen. De lift vind je op Rua dos Franqueiros 170-178 en is gratis.

>> Onze overnachtingen aan de buitenmuur van Castelo de São Jorge

6. Foodhall

In welk land bezoek ik ze niet? In lokale Foodhallen vind je veel locals, maar toch ook lokale ondernemers die Engels spreken. Je vindt hier voor ieder wat wils, van sushi tot hamburgers en van lokale kazen tot vers fruit. De bekendste in Lissabon is de Time-Out Mercado da Ribeira, dit is ook meteen de grootste en drukste. Ik geef de voorkeur aan Mercado de Campo de Ourique, deze ligt meer buiten het centrum en is dus ook nog niet echt ontdekt door het massa toerisme.

7. Sintra

Een blogpost van mij zou niet compleet zijn zonder een tip buiten Lissabon. Sintra is een stad op ongeveer 40 minuten met de trein van het centrum van Lissabon. De meeste mensen zien Sintra als een dagtrip, maar als je net als mij houdt van wandelen en uren ronddwalen kun je er beter een weekend van maken. Sintra is omringd door prachtige bossen, parken en oude bezienswaardigheden, zoals landhuizen en kastelen. Een gemiddelde toerist bezoekt alleen het Palácio Nacional da Pena, maar er is hier zoveel meer te zien. Ik zal hier binnenkort meer over schrijven.

8. Bezoek een park

Het centrum van Lissabon telt een heleboel prachtige, maar drukke parken. Ik vind daarom Parque Eduardo VII een goede aanrader. Dit park ligt tegen een heuvel aan, kan je de nodige rust bieden en heeft wederom een fantastisch uitzicht over de Taag. Niets fijner om de drukte even te ontsnappen met een kleine picknick in een rustig park.

9. Estufa Fria

Estufa Fria is een enorm serretuin van 1,5 hectare in Parque Eduardo VII, als echt plantenfanaat moet je hier zijn geweest. Het natuurlijke klimaat van Portugal geeft aan mijn favoriete kamerplanten de mogelijkheid om zich hier massaal uit te groeien. Deze tropische tuin is verdeeld in 3 kassen, gevuld met beekjes, watervallen, aloe vera’s, cactussen en zelfs diverse standbeelden.

10. Eet Braziliaans

Er was een tijd dat Portugezen graag naar Brazilië gingen, maar door de aanhoudende werkloosheid en de groeiende criminaliteit in Brazilië zoeken steeds meer Brazilianen hun geluk in Portugal. Feest voor ons, want de Brazilianen weten hoe ze om moeten gaan met vlees. Fogo de Chão is een van de restaurants die onbeperkt het beste vlees serveert en direct vanaf de spies serveert op het bord. Een waar walhalla voor de echte vleesliefhebber.

Ben jij wel eens in Lissabon geweest en wat doe je er dan?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “10x wat te doen in Lissabon”