8x mijn favoriete zero waste producten

Duurzaamheid is een hot topic en ook ik probeer hierin mee te denken. Zo probeer ik mijn verbruik drastisch te verminderen en producten vaak her te gebruiken. Ook doe ik mijn best een stukje zero waste in mijn leven te implementeren, hierbij 10 van mijn favoriete zero waste producten.

1. Papieren zakken

In plaats van de plastic zakken uit de supermarkt of de herbruikbare netjes gebruik ik papieren zakken. De zakken van het merk ‘Olifantenkrant’ zijn erg stevig, luchtdoorlatend en zeer goed bestand tegen vocht. Deze zakken gaan bij mij vaak maanden me en zijn meestal pas echt op als ze helemaal doorweekt zijn. Daarna kunnen ze bij het GFT-afval, omdat ze volledig composteerbaar zijn.

2. Een bamboe tandenborstel

Een bamboe tandenborstel is een goed alternatief voor de plastic variant. Op de haren van de tandenborstel na is ook deze volledig composteerbaar en scheelt het natuurlijk een hele hoop plastic afval. Bamboe is daarnaast een van de snel groeiende grassen ter wereld, het groeit maar liefst 5 tot 20 centimeter per dag! In de gebieden waar het bamboe groeit, leven dieren die niet of nauwelijks van de bamboe eten. Dit betekent dat het niet schadelijk is voor de natuur op deze plek. Daarnaast is er altijd veel bamboe beschikbaar, omdat het zo snel groeit. Wist je trouwens ook dat er kleding bestaat van 100% bamboe?

bamboe tandenborstel

3. De afwas

Op het moment dat er een alternatief bestaat voor de plastic variant kies ik daarvoor! Ook bij de afwasborstel is dat het geval. Een houten afwasborstel is natuurlijk wederom volledig biologisch afbreekbaar in tegenstelling tot de plastic afwasborstel die waarschijnlijk nooit meer verdwijnt van onze aarde. Tevens gaat een afwasborstel natuurlijk heel erg lang mee.

4. Thee

In plaats van de welbekende theezakjes die niet bij het groenafval mogen haal ik mijn eigen thee. Vroeger scheurde een theezakje nog wel eens, maar vanwege het gebruik van nylon, kunststofvezels en polyetheen gebeurt dit niet meer vaak. Maar dat betekent wel meteen dat jouw theezakje dus niet meer verdwijnt van onze planeet, daarom gebruik ik een theezeefje. Ik ga dus naar een lokale winkel om mijn eigen pot te laten vullen met biologische oolong, kamille of rooibos en zet de thee met mijn theezeefje.

5. Glas

Met mijn eigen glazen pot op zak loop ik dan de winkel in om thee te halen. Eerst wegen ze de pot en scheppen er vervolgens mijn favoriete thee in. Ik gebruik hiervoor gewoon de oude potten van pastasaus of de flessen van appelsap. Dit is niet alleen volledig zero waste, maar staat ook nog eens heel leuk op de plank in de keuken. Ik doe dit namelijk ook met suiker, bonen, kikkererwten, rijst en bijvoorbeeld havermout. Daarnaast is glas natuurlijk veel beter recyclebaar dan bijvoorbeeld plastic.

zero waste pot

5. Make-up

Om mijn make-up eraf te halen gebruikte ik voorheen losse doekjes. Erg zonde, want na 1x gebruiken belandden ze in de prullenbak. Nu gebruik ik wasbare wattenschijfjes gemaakt van reststofjes katoen. Als make-up remover gebruik ik een grote pot kokosolie en dat werkt oprecht net zo goed. De lege pot kokosolie kan ik dan weer gebruiken voor thee of rijst.

>> Doe ook eens je boodschappen op de markt

6. Maandverband

Vanaf dit punt kun je me een weirdo gaan vinden, ik gebruik namelijk nog amper regulier maandverband of tampons. Niet alleen zitten deze vol met lijm en plastic, wat helemaal niet gezond is voor je lichaam, maar ze zijn niet herbruikbaar. Ik heb daarom een hele tijd geleden geïnvesteerd in wasbaar maandverband gemaakt van katoen en ik wil niet meer anders.

7. Zeep

Naast dat we het grootste deel van zepen in ons kastje helemaal niet nodig hebben, blijft de verpakking altijd over. Met een harde zeep van Aleppo heb je hier geen last van! Deze zeep wordt gemaakt in Syrië, is op basis van olijfolie en bevat weinig ontvettende ingrediënten. Alleen de kleine papieren verpakking blijft uiteindelijk, maar dat is. Je kunt hem gebruiken voor je lichaam, maar ook voor de afwas of zelfs het wasmachine.

8. Kleding repareren

Voorheen ging kapotte kleding direct de prullenbak in, maar tegenwoordig repareer ik alles. Van jurken tot beddengoed, van sokken tot ondergoed. Kapotte kleding is natuurlijk ook niet meer goed voor een tweede leven, dus naai ik kleine gaatjes gewoon dicht met naald en draad.

Ben jij bezig met het verminderen van afval?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “8x mijn favoriete zero waste producten”

%d bloggers liken dit: