Waarom je moet beginnen met het doen van je boodschappen op de markt

In mijn weekvlogs zie je me iedere zaterdag op de Tilburgse markt rondstruinen, op zoek naar de beste koopjes. Het maakt ook niet uit in welk land ik ben, ik zoek graag de verkooppunten van boeren op om mijn wekelijkse boodschappen in te slaan.

Nu.nl interviewde mij recentelijk over mijn boodschappenlijstje. Verrassend genoeg stonden daar geen groenten en fruit op, want ik haal die iedere week op de lokale boeren markt. Een strakke planning hou ik er wel op na in verband met mijn regelmatige tripjes naar het buitenland.

Gezellig

Boven alles is mijn voornaamste reden om de zaterdagse markt te bezoeken de gezelligheid. Ik haal er zoveel plezier uit dat ik bekenden tegen kom en de marktdames me direct herkennen. Het geluid van roepende marktmannen, de geur van olijven, tapenades en verse munt en het zien van de verschillende kleuren maken me direct gelukkig.

groenten fruit markt

Zero/low waste

Een werkelijk walhalla voor de duurzame types. Nog steeds zijn er bedrijven die het niet accepteren als je je eigen zakjes meeneemt, op de markt is dat geen probleem. De kramen die ik uitkies gebruiken ook vaak papieren zakken en ik weiger dus plastic aan te nemen. Tevens neem ik dus iedere week de papieren zakken van de week ervoor weer mee.

Goedkoop

Als je het een beetje slim aanpakt ben je zoveel goedkoper uit dan in de supermarkt. Zo is er een kraam die groenten en fruit verkoopt die niet meer helemaal oké zijn voor de normale verkoop en die weggaan voor 1 euro per zak, goede deal dus. Pas wel op met zachte producten, zoals tomaten, hier kunnen soms wat rotte tussen zitten of tomaten die je echt die dag moet gebruiken. Meestal zijn ze nog wel goed genoeg voor een soep of pastasaus.

Gezond

De markt is voor mij als een snoepwinkel voor een kind. Ik maak vaak een lijstje met ideeën wat ik die week wil eten, maar kom vaak met veel meer thuis. Als er een zak ligt met goede, zoete aardappelen voor 1 euro neem ik die ook mee. Dat geldt ook voor knoflook en uien of voor fruit dat ik thuis in kan vriezen voor in een smoothie. In plaats van me te laten verleiden door een Snickers reep bij de kassa is dat in dit geval eerder een zak wortelen.

boodschappen boeren markt

De buitenbeentjes

Ik ben er verliefd op, de buitenbeentjes. In de supermarkt kom je ze niet tegen, omdat ze niet ‘mooi’ genoeg zijn, maar de markt ligt er vol mee. Komkommers met een bobbel, ronde aubergines en groene bananen zouden in de Jumbo blijven liggen, maar hier zijn ze de supersterren.

Tips

Uit gemakzucht pakken we liever een trosje bananen of druiven, maar dat betekent dus wel dat de losse varianten hiervan gewoon blijven liggen. Pak dus eens vaker 3 losse bananen in plaats van dat bundeltje.

Ook noten, kaas, eieren, vlees, brood en dierenbenodigdheden verkopen ze er. Helaas zijn deze niet altijd goedkoper dan in de winkel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Waarom je moet beginnen met het doen van je boodschappen op de markt”

%d bloggers liken dit: