Het drama rondom mijn eerste klant

Sinds oktober 2018 werk ik als freelancer in de online wereld, zo heb ik geld verdiend als fotograaf, copywriter en nu als PR-deskundige. Mijn eerste klant op het gebied van Public Relations was geen makkelijke en ik vertel je waarom.

Realiteit

Ik lees veel ondernemersverhalen, maar mis vaak een stukje realiteit. Veel freelancers konden direct na hun laatste loondienst baan fulltime aan de slag en verdienden meteen duizenden euro’s per maand. Helaas is de realiteit vaak anders, zo ook bij mij. Ik zou graag zeggen dat ik van mijn freelance klussen kan leven, maar dat is niet zo.

eerste klant desk dertig

Managen van verwachtingen

Binnen mijn vakgebied is een groot onderdeel van mijn dagelijks werk het managen van verwachtingen. Iedereen hoopt op een artikel op de voorpagina van de Telegraaf of een pagina in LINDA magazine, helaas kan ik die garantie niet bieden. Ik ken veel mensen en heb ontzettend veel connecties binnen de wereld, maar een mediakanaal publiceert alleen op het moment dat het voor hen ook meerwaarde heeft. Ondanks een duidelijk gesprek over wat haalbaar was binnen een korte periode (2 weken) verwachtte mijn eerste klant de wereld. Realiteit was wel dat hij het minimale betaalde en ik maar 14 dagen de tijd had om dit te realiseren.

Als ik voor hem niet nog een extra paar uur zou werken, zou hij mij niet volledig uitbetalen.

Betalen

Toen mijn klant uiteindelijk beweerde dat ik nog extra werk moest leveren, omdat hij niet tevreden was kreeg ik stress. Mijn resultaten waren naar zijn mening onvoldoende, ondanks dat ik het resultaat had behaald wat ik had toegezegd. Als ik voor hem niet nog een extra paar uur zou werken, zou hij mij niet volledig uitbetalen. Stellig bleef ik bij mijn standpunt, want de uren die ik berekend voor deze opdracht waren al lang en breed gebruikt. Maar na goed overleg met een aantal mede ondernemers besloot ik toch nog een persbericht te versturen en dus extra uren te maken. Ik wilde niet per se mijn klant blij maken, maar wel gewoon betaald krijgen wat ik oorspronkelijk geoffreerd.

Een blije klant?

Had ik gehoopt dat mijn eerste klant mijn droomklant zou zijn? Dat hij een mega goede review zou schrijven over mijn werk? En dat ik het mega leuk zou vinden om voor mijn eerste klant te werken? Ja, natuurlijk! Maar niets is minder waar. Mijn klant heeft uiteindelijk netjes betaald, maar ik heb veel meer werk besteed in een kleine opdracht dan dat ik had moeten doen. Maar ook dit is de realiteit van een freelancer blijkt maar weer. Maar misschien is het stiekem wel de beste, eerste klant die ik had kunnen hebben, want ik heb er enorm veel van geleerd!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: