Hoe ik omga met mijn winterdepressie

Al sinds de puberteit heb ik er last van, maar ik wist nooit waar het aan lag. Vaak kreeg ik te horen dat ik gewoon door moest bikkelen en het vanzelf weer over zou gaan. Maar na een tijd in het buitenland en het overslaan van 3 winters durf ik pas hardop toe te geven dat ik ook last heb van een winterdepressie.

winterdepressie

Sommige mensen hebben nergens last van en andere kennen wel eens een sombere bui tijdens de donkere dagen, bij mij gaat het net een stapje verder. Op een druilerige dag is mijn positieve humeur ver te vinden.

Hoe het begon

Terugkijkende naar mijn puberteit heb ik niet alleen een lastige jeugd gehad vanwege mijn rebelse innerlijk, maar begon het toen al. Ik stond er nooit erg bij stil, maar mijn humeur en prestaties leden aanzienlijk onder mijn neerslachtigheid.

Het begint al tijdens de zomer

Het woord ‘winterdepressie’ klopt naar mijn mening niet helemaal, want bij mij begint het al in de herfst. En geloof me, ik vind de herfst leuk als de bomen hun blaadjes verliezen, maar dan moet de zon schijnen. Maar zelfs de angst dat de zomer al over de helft is maakt me al enigszins ongelukkig, dus plan ik mijn gehele zomer vol. Ik zie er het nut ook niet van in om in de zomer op vakantie te gaan, ik doe dat liever in de winter/herfst.

Waar is het van afhankelijk

Ten eerste ben ik een enorme koukleum, met temperaturen onder de 17 graden heb ik het koud en draag ik een vest. Gelukkig kun je je daar tegen kleden, maar het ergste vind ik de regen en het gebrek aan daglicht. Wanneer de dagen korter worden en ik dus in de donker uit mijn bed stap is mijn positieve humeur voor die dag ver te zoeken. Kent de dag vervolgens alleen maar regen en bewolking en geen zon? Dan heb je bij mij de perfecte combo gevonden voor de winterdepressie.

Eraan toegeven

Ik ben inmiddels blij dat ik weet waar het aan ligt, nu kan ik er namelijk ook iets aan doen. In plaats van het te verdringen en niet eerlijk te zijn tegenover mezelf, kom ik er nu dus op recht voor uit dat ik last heb van een winterdepressie.

>> Ook locatie onafhankelijk ondernemen? Hier vind je tips!

Wat doe ik ertegen

Toen ik besloot te gaan ondernemen was een harde eis die ik mezelf stelde om dit locatie onafhankelijk te doen. Dit betekent letterlijk dat ik vandaag een ticket kan kopen om morgen in tropische sferen te vertoeven. In realiteit is dit vaak wel afhankelijk van de opdrachten die ik heb, maar ik klaag niet. Tevens ben je als eigen ondernemer natuurlijk vrij om te bepalen wanneer je op vakantie wilt gaan en doe ik dat dus het liefste in november of februari. Voor de rest probeer ik mezelf af te leiden, mezelf te omringen met positieve mensen, mediteren en sporten helpt me erg veel.

Ik overweeg zelfs om een daglichtlamp aan te schaffen, is iemand daarmee bekend?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *