8 waardevolle lessen uit de PR-lezing van Tony Chocolonely

Vorige week was ik niet alleen bij de lancering van de nieuwe Dopper, maar bezocht ik ook de PR-lezing van Tony Chocolonely’s eigen Angela.

Tony Chocolonely
Tony Chocolonely

Tijdens deze lezing kwam deze PR-topper niet alleen terug op het gehele verhaal van deze heerlijke chocolade, maar vertelde ze ook waarom het bedrijf geen geld uitgeeft aan advertenties. De volgende lessen leerde ik tijdens haar lezing.

1. Begin met flirten

De volledige strategie begint volgens Angela met flirten. Na het trekken van de aandacht stelt het bedrijf zich pas voor waarnaar ze relaties zijn gaan opbouwen. Nadat mensen de chocolade kopen en en fan worden wordt er overgegaan op de laatste fase van het proces, de brand loyalty.

2. Een focus

“In de tegenwoordige tijd is het erg makkelijk om je af te laten leiden”, aldus Angela. “Onderwerpen als de plastic soup of duurzaamheid zijn erg aantrekkelijk om op in te haken én toch hebben we besloten deze links te laten liggen”. Wat mij inderdaad een logische beslissing zou lijken, aangezien dit momenteel ‘hot topics’ zijn. Maar Tony’s zweert bij hun focus en ik vind het enorm knap dat deze blijven behouden.

3. Open kaart

Een van de dingen die ik zo sterk vind aan het merk Tony Chocolonely is het feit dat ze over alles open kaart spelen. Zo beweren ze niet 100% slaafvrij te zijn, maar is dat wel hun missie. Ze spelen dus niet alleen in het productieproces van de chocolade open kaart, maar ook in hun communicatie richting de buitenwereld.
Ze reageren eerlijk en open op slechte publiciteit en geven fouten toe wanneer deze gemaakt worden.

Tony Chocolonely
Angela van Tony Chocolonely

4. Impactvolle ontmoetingen

Bij het overbrengen van een missie en daarmee gepaarde enthousiasme bleek ook een strategie te zitten. Omdat iedereen die binnen het bedrijf werkt natuurlijk niet alleen vrolijk wordt van chocolade, maar ook van de slaafvrije missie is het van belang voor het bedrijf dat dit bij iedere ontmoeting wordt overgebracht. Zo proberen ze bij iedere ontmoeting impact te hebben op het koopgedrag van de desbetreffende consument

5. Hoe bevordert dit onze missie?

De missie van Tony’s is gewoon erg duidelijk: 100% slaafvrije chocolade ontwikkelen. Zo zijn er in de afgelopen jaren wel honderden ideeën geweest om het bedrijf te verbeteren, maar hebben zij zich altijd de vraag gesteld hoe dit idee de missie bevordert? Kwam daar geen duidelijk antwoord op? Dan werd het idee direct van de baan gehaald.

6. Naam verdienen, niet kopen

Even terugkomen op PR. Zoals je merkt heeft het bedrijf een heel aantal spelregels, naar mijn mening heeft deze strategie zeker geholpen in het maken van het merk wat het nu is. Zo hebben ze van te voren ook gezegd dat ze groot wilde worden door het te verdienen en duidelijk niet te kopen. Dat is de voornaamste reden ook dat Tony’s niet investeert in advertenties. Ze zoeken support van hun merk door goed snoepgoed op de markt te brengen met een eerlijke missie.

Tony Chocolonely
Goodiebag

7. PR toppunten

Ondanks dat ik er al een aantal heb benoemd waren er nog een aantal leerpunten die ik nog even wilde benoemen. Zo is natuurlijk Angela haar lezing op het kantoor van Tony’s ook een heel goede PR mogelijkheid. Of wat denk je van het feit dat de nieuwe fabriek een echte achtbaan gaat krijgen? Ik zie direct genoeg publiciteit mogelijkheden. Van donderdag 20 juni tot 8 september heeft er ook een tentoonstelling plaats gevonden. Deze bijzondere expositie liet de portretten zien van zes kinderen die hun verhaal over gedwongen kinderarbeid vertelde. Ook een hele goede PR-stunt.

8. PR dieptepunten

Of voornamelijk dat ene dieptepunt, namelijk de gay bar. Tony Chocolonely kreeg in 2018 nogal veel kritiek op het uitgeven van de gay verpakking rond de chocolade. Het regenboogjasje voor deze reep was het hele jaar door te verkrijgen in de chocoshop, maar werd door het bedrijf nog even extra gepromoot tijdens de Pride. Helaas kwamen daar ook veel negatieve reacties op, zo zou het bedrijf doen aan Pinkwashing. De regenboog is namelijk ook symbool voor de LGTBI-community. Het inzetten van de LGBTI-community als marketingmiddel om gezien te worden als progressief en tolerant, zonder daar op andere manieren aan bij te dragen noemt men dus Pinkwashing. Hier hadden ze bij Tony’s niet over na gedacht en daarom is gay bar vanaf 2019 uit het assortiment.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *