Wat kost vanlife?

Ik hoor het iedereen nog zeggen ‘maar reizen is toch super duur?’. Dat ligt er maar net aan wat je doet en waar je heen gaat. Vorige maand kon je al meer lezen over mijn leven in een camper, vandaag wil ik het hebben over de financiële kant van vanlife.

camper zelfbouw

Het reizende leven hoeft niet te duur te zijn. Als ik mijn gemiddelde leven in Nederland vergelijk met mijn 3-jarige wereldreis zijn de verschillen aanzienlijk.
Op het moment dat je fulltime vakantie wil hebben ben je uiteraard meer geld kwijt dan aan huur, maar reizen is niet een grote vakantie.

Een camper kopen

De grootste, eenmalige kostenpost die je zult hebben is de aanschaf van je vervoer.
Een camper kan duur zijn, maar dit ligt er wederom aan wat je eisen zijn en welke basisbehoeften jij vindt nodig te hebben. De kosten van een camper kunnen variëren van 500 tot 20.000 euro. Ben je bereidt met het minimale genoegen te nemen of zelfs een commerciële bus om te bouwen tot een woonplaats? Dan hoeft je camper echt niet duur te zijn. Ga je er 1 land mee doorkruisen of is de bedoeling dat je huis op wielen je over de hele wereld brengt? Voor ieder budget is een camper!

Vaste lasten

Zoals ieders leven op een vaste plek verschillend is, is dat ook als je fulltime kampeert. Toch is het vaak zo dat de huur van je huidige appartement of studiootje veel meer bedraagt dan de gemiddelde kosten van een leven ‘on the road’.
Feit is dat je minder koopt, omdat je plek hebt om te vullen. Natuurlijk wil je je camper vullen met leuke spulletjes, maar de kosten van de aanschaf van een bankstel of eettafel heb je sowieso al niet. Je hebt in je bus zo’n klein koelkastje dat er net wat plakjes kaas en een flesje water in kunnen staan, je moet dus al snel leren leven met minder.

kamperen spanje

Verzekering en wegenbelasting

Helaas zijn de kosten van verzekering en belasting voor een camper in Nederland erg hoog. Landen als Portugal en Duitsland zijn daarentegen een stuk goedkoper. Mocht je de kans krijgen hier een camper aan te schaffen, ik zeg DOEN! Mijn camper kocht ik in Portugal, het enige wat ik nodig had was een adres. Wegenbelasting bedroeg 50 euro per jaar. In Portugal verzeker je de auto, niet de persoon die rijdt, dit is dus volledig afhankelijk van de auto. Deze prijs kan variëren, wij betaalden 200 euro per jaar.

Waar moet je rekening mee houden?

Kosten die je thuis misschien niet gewend bent mee te rekenen, maar die je wel onderweg hebt zijn:

  • Gas
  • Benzine
  • Wegenbelasting
  • Verzekering
  • Schoon drinkwater
  • Campings
  • Stroom
kamperen elektriciteit

De optelsom

In tijden van grote uitgaven zag ons uitgave patroon er als volgt uit:

€ 100,- eten en drinkwater
€ 150,- benzine
€ 100,- attracties
€ 50,- campings
€ 20,- verzekering en belasting
€ 30,- gas en overig
€ 450,- totaal

Voor standaard huur van een appartement in de stad ben vaak al het dubbele kwijt.

Ben je van plan om langer dan 1 jaar met je camper rond te reizen en heb je de mogelijkheid te investeren in zonnepanelen? Dan is dit zeker een aanrader, het maakt je niet alleen nog onafhankelijker, het scheelt je op langer termijn ook de kosten van een camping.

Heb jij wel eens in een camper gewoond en wat zou jij nodig hebben?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Wat kost vanlife?”

%d bloggers liken dit: