Hoe werkt Free Publicity?

Free Publicity is een term die wordt gebruikt in de PR, mijn vakgebied dus! Dat betekent eigenlijk dat jouw artikel, foto, evenement of andersoortig nieuws zo’n grote nieuwswaarde heeft dat het het delen waard is.

wat is PR

Gratis?

Public Relations staat voor de publieke relaties van een bedrijf of organisatie. De bedoeling van PR is dat je gratis publiciteit krijgt door het delen van nieuws binnen je organisatie. Free publicity = gratis publiciteit.

Als bedrijf heb je regelmatig nieuws, dat kan zijn in de vorm van de opstart, een logo, assortiment, personeel etc. De bedoeling daarvan is natuurlijk dat mensen weten dat er nieuws is, dat kan door te betalen voor een marketingcampagne en met je nieuws op de voorpagina van de krant te komen en dus te adverteren.
Ik verdiep me meer in de andere kant daarvan. De kranten, tijdschriften, websites, podcasts en online communities zijn continue op zoek naar nieuws om over te schrijven en daar haak ik op in.

Wat is belangrijk?

Deze ‘gratis’ publicaties verkrijg je alleen door een aantal dingen helemaal op orde te hebben. Ik noem er een paar… Zo moet het nieuws dat je brengt niet alleen belangrijk zijn voor jou als bedrijf, maar ook voor het medium waar het naartoe gaat en de lezers daarvan. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig media uit te kiezen die aansluiten bij je onderwerp, zodat je de kans vergoot dat ze het oppikken en zelf ook het voordeel zien in het delen van jouw artikel aan hun publiek.

hoe zet je PR in

Earned of owned?

Free Publicity valt onder earned media, omdat lezers van je artikel het onderling kunnen delen krijgt het desbetreffende bedrijf wat het verdient. In een vorig artikel legde ik het verschil uit tussen owned en earned media. Gratis publiciteit werkt dus alleen als het niet alleen voordeel heeft voor jezelf.

Buiten de persbenadering maak ik ook de content die hiervoor wordt gebruikt, over de diverse manieren om pers te benaderen lees je binnenkort meer!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Hoe werkt Free Publicity?”