Rust vinden in een druk leven met Mindfulness

Ongeacht je situatie kun je stress ondervinden in het dagelijks leven. Deze bewezen, boeddhistische traditie kan ruimte en vrede creëren wanneer het te druk is in je hoofd.

In 2014 merkte ik veel onrust in mijn leven en vond na wat Googlen de term ‘Mindfulness’.
Na een korte introductie besloot ik deel te nemen aan de 8 weekse
Mindfulness Based Stress Reduction bij Laura Las Coaching in Tilburg.

Tijdens het volgen van de de training was ik erg ongeduldig en had ik moeite om mijn geleerde theorie in de dagelijkse praktijk uit te voeren, ik was toen 25 jaar.
Inmiddels ben ik 30 jaar en weet ik als geen ander dat Mindfulness een hulpmiddel kan zijn in dagelijkse obstakels waar ieder mens mee te maken kan krijgen.

Bewustwording

Inmiddels is Mindfulness een vrij populaire term geworden, maar toch wil ik graag een kleine introductie geven.
Mindfulness beoefen je door allerhande zittende en bewegende meditatie-oefeningen uit te voeren: zitmeditaties, loopmeditaties, ademfocus, yoga en de bodyscan.
Dit werkt, uit mijn ervaring, het beste als je het dagelijks doet in sessies van 15 tot 45 minuten.
In deze sessies beoefen je de bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties wat uiteindelijk tot uiting kan hebben dat je bewuster gaat leven en anders om kunt gaan met deze stress, gedachten en emoties.

Mediteteren doe je in rust en zonder afleidingen

Misverstanden

Ook wil ik graag meteen wat misverstanden over deze manier van rust vinden ontkrachten. Mindfulness is geen vage dagdromerij, een beoefenaar wordt juist door de aandacht te vestigen op zijn eigen lichaam, ademhaling, zintuigen, gedachten en emoties teruggebracht naar de realiteit. Mindfulness leert dat gevoelens een onvermijdelijk deel van het leven zijn, maar dat we de keuze hebben hoe we met deze gevoelens omgaan en niet vanuit een automatische reactie hoeven te handelen.

In de praktijk

Het beoefenen van Mindfulness heeft me geholpen in mijn proces naar volwassenheid en heeft me veel geleerd over mijn innerlijke processen.
Tijdens mijn tijd in de camper werkte ik weinig en had ik veel ruimte en tijd om na te denken over de dingen die ik echt belangrijk vond, waarbij niet zozeer de meditatie, maar voornamelijk de de boeddhistische leer achter Mindfulness weer bij me terugkwam.
Ik heb toen weer contact opgenomen met Laura voor wat handvatten in het dagelijks leven.

Inmiddels ben ik erg gebaat bij de app Headspace, welke door middel van Engelse stemmen een meditatie begeleidt.
Ik kan hier gebruik van maken wanneer het me uitkomt, maar probeer dit wel met vaste regelmaat te doen en niet alleen wanneer ik denk het specifiek nodig te hebben.
Vanwege mijn interesse in het boeddhisme ben ik op aanraden van een vriendin ook het boek *Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt* gaan lezen door de monnik Haemin Sunim.
Hij legt uit dat een druk leven niet bestaat, maar dat het alleen druk is in ons hoofd en hoe we ons bewust kunnen worden van onze gedachtepatronen en dus wederom ruimte kunnen creëren.
Hier later meer over…

bol.com | Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Haemin Sunim | 9789022581124 |…

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (hardcover). Bekijk ook Houden van dingen die niet perfect zijn, het nieuwe boek van Haemin SunimKoreaanse megabestseller over spirituele wijsheid en het belang om rust te vinden in een drukke wereld van een van de invloedrijkste boeddhistische leermeesters van dit moment.Rust vinden in een drukke wereld.De Koreaanse boeddhistische monnik…

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 gedachten over “Rust vinden in een druk leven met Mindfulness”

%d bloggers liken dit: